Destinations: Koh Tao

Midden in de golf van Thailand ligt het piepkleine eilandje Koh Tao. Met een grondgebied van zo’n 21 vierkante meter is het in bezit van een rijk aantal duiklocaties. Klein op schaal maar groot als het de aantallen duikers betreft. Per jaar worden hier zo’n 75 duizend duik brevetten afgegeven. Met afstand het grootste duikcentrum in Zuid Oost Azie. Dat zorgt er voor dat het erg druk kan worden in het hoog seizoen maar ook voor relatief lage prijzen voor duikcursussen. Overal rondom Koh Tao kan er gedoken en gesnorkeld worden. De mooiste duiklocaties liggen echter op een tiental kilometers van Koh Tao af. Onderstaand een korte beschrijving van twee van de mooiste buitengaatse duiklocaties op zo’n veertig minuten varen vanaf Koh Tao.

 

Chumphon Pinnacle

Een bootrit verwijderd van Koh Tao ligt Chumphon pinnacle. Deze locatie bestaat uit twee pinnacles die van een diepte van zo’n 30 meter tot aan 15 meter van de oppervlakte reiken. Naast de pinnacles bevind zich een rots formatie met alllerlei swim throughs en interessante hoeken en gaten. De duik site is vernoemd naar de grootste van de twee pinnacles en de kleinere is genaamd Barracuda Pinnacle. De bovenkant van de rotsformatie is volledig bedekt met anemonen en de daar bij behorende paarse anemoon vissen. Krabben, garnalen, en allerlei weekdieren vinden in scheuren en kieren van de pinnacle een thuis. Rondom zwemmen scholen barracuda’s, snapper fish en lonesome groupers, maar ook bullsharks en hammerheads kom je er tegen. De grootste kans om een whalesharks te zien is ook rondom deze twee pinnacles. Volgens vele de mooiste en meest diverse duiksite van Koh Tao.

Southwest pinnacle

Het kleinere broertje van Chumphon pinnacle. Bestaat uit een serie van zeven afgebroken pinnacles en bijbehorende rotsformaties. In het midden van de site bevind zich een wat forsere rots\pinnacle die van 25 meter diepte tot 5 meter aan de oppervlakte reikt. Minder populair dan Chumphon en daardoor wat rusiger. En dat gaat natuurlijk alleen op voor het aantal duikers en niet voor de visstand die ook hier aanzienlijk is. Je vind dezelfde soort vissen en weekdieren als rondom Chumphon Pinnacle. Scholen vis die het zonlicht wegnemen als je er onderdoor zwemt en je alle gevoel voor directie laten verliezen als je er doorheen zwemt. Ook kan je, op de zandbank noord oostelijk van de site leopard haaien en blue spotted rays zien liggen slapen. Voor de liefhebber; Zet je kompas op 30 graden en vind de secret pinnacle op 120 meter van de main site. Vooropgesteld dat de condities en visibility goed zijn, je duikt op beide sites namelijk op open zee zijn dit de mooiste duikervaringen rondom Tao.

Reacties zijn gesloten.