Destinations: Bali

Tussen Java en Lombok, in het hart van de Indonesische archipel ligt het eiland Bali. Bekend om haar prachtige stranden, blauwgroene zee, fotografische ocean life en een levendige surf scene. Naast de subtropische omgeving, de welbekende Balinese kunst en performing arts is er ook voor ons duikliefhebbers een hoop te beleven.

Duiken in De Gordel van Smaragd

Af en toe wordt er namelijk vergeten dat Bali over een tiental prachtige duiklocaties beschikt, waaronder een handjevol van wereldniveau. Rondom het eiland is er een behoorlijke hoeveelheid duiklocaties te vinden. Van half vergane scheepswrakken in het noord oosten tot spelende manta rays in de noordelijke baaien van Nusa Penida. En dan moeten we ook niet vergeten dat rondom Bali een aantal van de mooiste soft koraal riffen in de wereld te vinden zijn. Onderstaand beschrijft twee van de naar ons inzicht mooiste duiklocaties in Bali, en geloof ons, er zijn er meer dan dat.

USAT Liberty aan de kust van Tulamben

Op ongeveer twee uur rijden van Sanur, De hoofdstad van Bali ligt het dorpje Tulamben. Voor de kust van Tulamben ligt op zo’n 20 meter diepte het wrak van een in de tweede wereldoorlog getorpedeerd Amerikaans cargo schip. Een van de populairste duikplekken van Bali en niet zonder reden. In de directe omgeving is namelijk ook een ander scheepswrak te bezoeken (The Boga) en zijn er nog twee interessante duiklocaties te vinden. Namelijk de muur van Tulamben of ook wel The Drop Off en Coral Garden. De muur is ontstaan na een eruptie van de Mount Agun in 1963 en loopt relatief steil af van drie naar zeventig meter diepte. Tropische vissen en koraal galore. Coral Garden ligt westelijk van de drop off en is rijk aan allerlei multi colori hard en zacht koraalrif. De wateren rondom Bali zijn sowieso rijk aan een veelvoud aan verschillende soorten vis en zeedieren. Allerlei soorten trigger fish, groupers en barracuda’s maar ook zeeschildpadden, slangen en aal zijn er te bewonderen.

duiken in bali

Zwemmen met manta ray’s in Manta Bay bij Nusa Penida

Rond Nusa Penida, een van de twee kleinere eilandjes zuid oostelijk van Bali zijn het hele jaar door grote getale manta rays te zien. Deze elegante vissen kunnen een maximale vleugelbreedte bereiken van wel 5,5 meter en een gewicht van 1350 kilo. Een magnifieke ervaring die te vergelijken is met zwemmen met whalesharks. Met het verschil dat de manta ray eerder lijkt te zweven in plaats van moeite te doen om te zwemmen. Ook mola mola’s, ook wel moonfish genoemd zijn hier te vinden. Mola’s kunnen net zoals manta’s behoorlijk groot worden. Be prepared to be impressed! Nusa Penida beweert ook het meest gezonde en schone koraal te bezitten rondom Bali aangezien het niet bij de voor de hand liggende duiklocaties hoort. Ook hier spat het onderwaterleven van je duikbrilletje af (vergeet je camera vooral niet!). Al met al is Bali een drukke en populaire bestemming geworden. Het is gelukkig ook nog steeds een prachtig eiland met goede tot uitstekende duikmogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden.

Reacties zijn gesloten.