Duiken in Nederland

Ook al is het stereotypische beeld van de open water diver er één die meestal gestalte krijgt in een subtropische setting, is dat niet alles wat er is. Ook in Nederland is er een levendige duikers scene en is er een veelvoud aan duiklocaties waar veel gebeurt.

Yup!! Visibility is een lachertje in Nederland in vergelijking met de bekendere tropische locaties.

Nee!! Duiken alsof je in een aquarium zwemt inclusief de veelvoud aan veelkleurige tropische vissen is er niet bij. Maar dat wil niet zeggen dat duiken in Nederland niet ontzettend boeiend en leuk kan zijn.

Tis een beetje appels met peren vergelijken met de overeenkomst dat je beide op kunt eten. Dat gaat ook op voor duiken. Van de spanning en het plezier van duiken is ook in Nederland te genieten.

Zicht is ook niet alles

Een aantal zaken blijven namelijk hetzelfde. De onderwaterwereld in Nederland brengt ook dezelfde buitenaardse sensaties van gewichtloosheid met zich mee. Daarnaast zorgt een slecht visibility voor minder zicht maar tegelijkertijd ook voor een hoop meer spanning. Waar je in de tropen extra betaalt voor een nightdive krijg je in Nederland de schemering er nagenoeg altijd gratis bij. De flora en fauna van de Nederlandse onderwaterwereld is op z’n minst zo divers en kleurrijk als die in meer tropische gebieden. Er moet alleen licht bij aangezien kleuren zonder licht onder water niet of nauwelijks te zien zijn. Het koudere en donkerder water zorgt er voor dat duiken in Nederland een geheel andere ervaring is. Met andersoortige planten en zee dieren die beter zijn uitgerust voor koudere klimaten.

Anders is ook leuk

Wat je in Nederland zoal tegenkomt onder water is uniek aan duikplekken in koudere klimaten. Koraalriffen tref je hier niet aan maar daar staan weer andere zaken tegenover. Baarsen, snoeken, meervallen en karpers zijn rijkelijk aanwezig in het Nederlandse water. Nederlandse wateren huizen tientallen verschillende soorten geleedpotigen, dat een duur woord voor krabben is. Met een uitgebreid stelsel van meren plassen en kanalen is er ook meer dan genoeg variatie van binnenlandse zoetwater duiklocaties. Ook zijn er duikklokken op verschillende plekken in Nederland duikklokken geïnstalleerd zoals bij voor beeld in de sloterplas te Amsterdam. Ook scheepswrakken zijn te bezoeken in onder ander zeeland en de Noord zee. Je hoeft je dus als duikliefhebber ook in Nederland niet te vervelen gezien de veelvoud van mogelijkheden en locaties.

Reacties zijn gesloten.